fbpx

Co potřebujete vědět o jídle v Thajsku? Kde jíst, ceny, hygiena a zajímavosti

Led 4, 2019
Jihovýchodní Asie
3 0

V předchozím článku jsme vám představili seznam nejznámějších jídel, která můžete ochutnat v Thajsku. Dnes se podíváme na to, kde se můžete najíst, jak si vybrat restauraci, jaká je hygiena a ceny v Thajsku, co dělat při zdravotních potížích, jaké stolovací zvyky a návyky mají Thajci a jak se v Thajsku nají vegetariáni či vegani.

Kde jíst, jak poznat dobrou restauraci a jaké jsou ceny jídla?

Thajci milují jídlo a tak nebudete mít problém se najíst kdykoli a kdekoli, ve větších městech a turistických místech to není problém ani pozdě v noci. Vybírat můžete ze stánků na ulici, lokálníchdražších restaurací nebo navštívit večerní trhy.
V turistických místech najdete i restaurace se západním jídlem, ale nepočítejte se stejnou chutí a kvalitou jako u nás. Stejně jako u nás neumíme udělat skvělé thajské jídlo, ani thajci neumí udělat skvělé evropské jídlo.
Jako všude na světě i tady platí pravidlo, že prázdná restaurace je špatné znamení, proto jezte tam, kde uvidíte sedět místní. Na dražší restaurace si můžete předem zjistit recenze na TripAdvisoru.
Výborné poznávací znamení v místních restauracích je přítomnost dochucovadel na stole – cukr, ocet, arašídy, chilli a směsi rybí omáčky s chilli, cukrem a limetkou (thajsky Prik Nam Pla), která je za nás absolutní špička mezi dochucovadly. Někde se můžete setkat i s chilli nebo česnekem naloženém v octu.

Na ulici můžete narazit i na stánky, kde je vystavené jídlo v hrncích či nádobách, ze kterých si můžete vybrat dle chuti. Jasnou výhodou pro cizince je to, že vidíte, co si dáváte a můžete se tak snáze rozhodnout. Další výhodou je nízká cena, například v Bangkoku takové jídlo pořídíte od 40 bahtů (26 Kč) a hladoví rozhodně neodejdete.

Ceny jídla jsou nejnižší ve výše uvedených stáncích, pouličních jídelnách (poznávací znamení – jeden stánek a plastové stoly a židličky rozložené na ulici), lokálních restauracích a nočních trzích. Zde pořídíte jídlo zhruba od 40 bahtů. Ceny se mohou výrazně lišit dle oblastí, sever je obecně levnější než jih. Obvyklá cena jídel na jihu se pohybuje průměrně kolem 100 bahtů. Pokud se ale vyhnete turistickým místům a centrům, můžete se i na jihu najíst velice levně.

Jaká je hygiena a bezpečnost jídla?

Nebudeme lhát, hygienické standarty při přípravě jídla jsou v Thajsku výrazně nižší než u nás a většinu restaurací by v našich podmínkách zavřela hygiena. Oproti ostatním zemím je na tom ale Thajsko ještě poměrně dobře a nějaké zásadní potíže z jídla jsou spíše výjimkou. Paradoxně nejbezpečnější jsou stánky na ulici, kde se jídlo prodává velice rychle a tak nemá šanci se zkazit. Luxusně se tvářící poloprázdná restaurace může být větším rizikem než nejšpinavější stánek na ulici.

Co dělat při nevolnostech v Thajsku?

Pokud už vás postihnou nějaké zažívací problémy, nepanikařte, nemusí se nutně jednat o otravu z jídla. Zvlášť při první návštěvě Thajska může často jít jen o podráždění způsobené surovinami, na které nejste zvyklí. Často může být na vině též dehydratace a nedostatek minerálů. Snažte se hodně pít, jezte hodně ovoce (ze začátku vybírejte raději druhy, které můžete oloupat než ovoce, které je již jakkoli připravené ke konzumaci), kupte si rozpustnou hydratační sůl nebo isotonický nápoj. V případě potřeby seženete léky na průjem a žaludeční potíže v každé lékárně. Pokud vaše obtíže přetrvávají déle, jak dva dny a přidává se i horečka, vyhledejte lékaře.

Thajsko – ráj pro vegetariány a vegany?

Traduje se, že thajská i asijská kuchyně jsou ideální pro vegetariány a vegany. Není to ale tak úplně pravda. Ano, seženete spoustu čerstvého ovoce a tofu, i sójové mléko je zde daleko levnější a dostupnější než v ČR. Téměř do všech jídel se však používá rybí nebo ústřicová omáčka, krevetové pasty či různé formy sušenýchmletých ryb. Zeleninové, nudlové a jiné polévky jsou často z kuřecího, vepřového nebo rybího vývaru. Pokud tedy chcete i v Thajsku dodržet 100 % neživočišnou stravu, vždy si zažádejte o jídla bez výše uvedených ingrediencí.

Zajímavosti z thajské kuchyně a stolování

Jídlo je v Thajsku podstatnou součástí života. Thajci jídlo milují a leckdy budete mít pocit, že jí téměř neustále. Ostatně jeden z vtipů říká, že když thajec přestane jíst, tak umře. Kamkoli jdete na návštěvu, nemusíte mít strach, že zůstanete hlady, jakmile přijde návštěva, okamžitě se nosí jídlo na stůl. Jednou z prvních vět, co uslyšíte hned po pozdravu, bude „už jsi jedl/a?“, ta zastupuje „jak se máš?“.

  • jídlo v rodině je obvykle trochu jiné, než to, které dostanete v restauracích. Pokud budete mít příležitost, rozhodně pozvání neodmítejte, autentické stolování s místními je zážitek
  • thajci nevaří jen jeden druh jídla, jak jsme zvyklí my, ale dělá se více jídel, která se nanosí na stůl a každý si vybírá, co chce. Nikdy si nenabírejte velké porce, je to velice neslušné. Vždy jen jednu lžíci a postupně přidávat.
  • uvařené jídlo se nedává do lednice. Nechává se stát venku zakryté poklopem po celý den.
  • do lednice se kromě hotových jídel nedávají ani vajíčka nebo ovoce, jak jsme zvyklí u nás
  • stejně tak, jak je po celý den k dispozici uvařené jídlo, nechybí ani v rýžovaru uvařená rýže
  • kromě rýže jsou jednou z podstatných součástí jídla i vajíčka, která se jí téměř ke všem jídlům, nejčastěji v podobě volských ok nebo omelet
  • naopak běžnou součástí stravy nejsou sýry, jogurty, tvaroh, mléčné výrobky, brambory a pečivo
  • na brambory v Thajsku narazíte, vypadají trochu jinak než u nás, jsou podlouhlé, sladké, s fialovou slupkou a jmenují se Taro. Thajci je často jedí na sladko s cukrem.
  • thajci nerozlišují snídani, oběd ani večeři a ráno si klidně dají rýži s masem
  • často se setkáte s tím, že se při jídle sedí na zemi, v tom případě si dávejte pozor, abyste nepřekračovali jídlo, je to velice neslušné
  • s příborem se v thajsku nesetkáte, jí se lžicí a vidličkou, hůlkami a v některých oblastech, především na jihu u hranic s Malajsií, také rukama
  • Thajci milují sladkosti a jejich zákusky jsou výborné, ale oproti těm našim opravdu hodně sladké
  • ač se to nezdá, cukr je součástí velké části thajských jídel
https://ceskavmalajsii.cz/

Původním povoláním designérka, nyní cestovatelka, zakladatelka webu Cestujeme do Asie a milovnice JV Asie. Asii miluji natolik, že jsem se v ní po roce cestování rozhodla usadit. Mým aktuálním domovem je země plná skvělého jídla, krásné přírody a úžasně milých lidí - Malajsie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.