Jaká jídla můžete ochutnat v Nepálu a kolik vás budou stát?

Lis 14, 2018
Jižní Asie
9 0

Jaká jídla můžete v Nepálu ochutnat a na jaké se připravit ceny? O to se s vámi v dnešním článku podělila Ája, která v Nepálu nejen cestovala, ale také zde žije.

Nepálská kuchyně je silně ovlivněna indickou a tibetskou kuchyní. Nepálské jídlo je oblíbené pro svou typickou kořenitou chuť a vůni. Kromě nepálské kuchyně nabízí Nepál také jedinečné a chutné pokrmy z čínské, indické a tibetské kuchyně. Ve větších městech a turistických oblastech je k dostání „západní“ kuchyně. V turistických oblastech si můžete vychutnat například pizzu nebo hamburger s hranolkami. Nepálské jídlo se skládá především z rýže, pšenice, kukuřice a čočky. Důležitou součástí je zelenina. Nepálskou kuchyni si můžete vychutnat na několik způsobů. Některá jídla se dusí, jiná smaží, grilují či vaří v páře.

Dal bhat tarkari je zdaleka nejpopulárnější a nejrozšířenější jídlo v Nepálu, které si při vaší návštěvě nesmíte nechat ujít. Dal je polévka z čočky a koření,tradičně podávaná s rýží nebo Rotti (placky z mouky, kokosu, vody a soli), bhat znamená rýže a tarkari je rozmanitá zelenina ochucená kořením a kari práškem. Ochutnat tento národní pokrm můžete téměř kdekoliv, a to doslova.Najdete ho v obyčejných hospůdkách i v luxusních restauracích. Avšak ten opravdu nejlepší je ten domácí.  Za příplatek můžete mít kuřecí nebo buvolí maso. Hovězí maso zde nenajdete. Kráva je nepálským národním a také posvátným zvířetem a jíst hovězí maso je zde přísně zakázáno. Nepálci jí pouze rukou, a to pravou. Avšak v turistických restauracích je příbor samozřejmostí. Dal bhat se servíruje na stříbrných nerezových talířích. Obvykle se jí dvakrát denně pro většinu Nepálců je to jediné jídlo dne. Ve špičkových hotelových restauracích za porci zaplatíte v průměru mezi 140 Kč až 200 Kč, zatímco v místních restauracích si můžete vychutnat zeleninový Dal bhat již od 30 Kč.

Galerie

Mezi další opravdu chutné jídlo patří knedlíčky Momo, původem z Tibetu. Druh knedlíku, vyroben z mouky, vody a soli, který je následně vytvarován do“taštiček“. Obvykle jsou plněné mletým buvolím, kuřecím či vepřovým masem, zeleninou nebo jačím sýrem, podávané se světle žlutou kari omáčkou. V některých částech Nepálu můžete také ochutnat knedlíčky plněné jablky. Obvykle se vaří v páře ve speciálních obrovských hrncích nebo se smaží na oleji. Najdete je téměř v každé restauraci, hotelu, ale také na ulici. Tento velmi populární předkrm je možné zakoupit na ulici přibližně již od 15 Kč. Za zmínku také stojí Thukpa, tradiční hustá nudlová polévka pocházející z tibetské kuchyně. Oproti běžným polévkám je mnohonásobně vydatnější. Dle chuti si můžete vybrat polévku zeleninovou nebo s kousky masa.  Tato zimní pochoutka je populární zejména v hlavním městě Káthmándú a v horských oblastech. Ochutnat ji můžete již od 30 Kč.

V celém Nepálu, můžete také vyzkoušet různé smažené pouliční dobroty. Mezi klasické pouliční speciality patří indická Samosa, plněná těstovinová taštička s pálivou bramborovou směsí.  Milovníkům sladkého Nepál nabízí spirálovitou dobrotu Jeri, vyrobenou z mouky a následně  namočenou v cukrovém sirupu.  Mezi populární pouliční jídlo také patří Pani Puri, „smažená koule“ plněná bramborami, cizrnou a arašídy,  zalitá octovou směsí.

Andrea Meluzínová


Aktivně začala cestovat v roce 2015. Za poslední tři roky strávila v Asii více než osmnáct měsíců intenzivním cestováním. Projela celou jihovýchodní Asii a momentálně žije v Nepálu. Kromě cestování sportuje, fotografuje, publikuje, vystavuje fotografie a přednáší o svých cestách. Sledovat ji můžete na jejím FB Mel_way.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.